Sahlströmsgården

När gästfriheten skrev in Utterbyn i konsthistorien

Sahlstroms_8Ungefär ett älgdrev norr om Frykens norra strand, ligger Utterbyn, vars epicentrum heter Sahlströmsgården.

Sahlströmsgården är en levande kulturskatt i hjärtat av Värmland. Här levde den beryktade ”Fryksdalskongen”, Per Sahlström, storbonde och riksdagsman. Men det är inte hans värv vare sig runt Fryksdalen eller i riksdagen som skapat berömmelse åt gården långt utanför sockengränsen. Det är konsten och de möten som skedde på gården. Orsaken är att tre av hans tio barn, Bror, Ida och Anna, valde konsten före jordbruket, till faderns stora förtret.

I det Värmland där rullstensåsarna börjar bli snarlika fjäll när de ringlar sig norrut samlade de syskonen Sahlström den dåvarande svenska konsteliten vid förra sekelskiftet.

Produktiviteten i Fryksdalen var större än man tror. Ättlingen Bengt Sahlström som har borrat ner sig i den digra brevskörd som uppstått kunde tidigt se hur det som i konsthistorien beskrivs som fiskarflickor i själva verket var Anna i Utterbyn. Just det exemplet drabbade ett verk av en av förra sekelskiftets största konstnärer, Carl Wilhelmson.

Sahlstroms_7”Carl Wilhelmson uppskattade verkligen att vara här som gäst. Han var dessutom en av de få som fadern Per Sahlström accepterade, Wilhelmson gick upp tidigt, arbetade hårt och drack inte, vilket passade pappa Sahlström.”

Det berättar Bengt som nu grävt i arkiven i 25 år och fortfarande hittar nya historier om Siri Derkert, Ivan Aguéli, Einar Nerman, Karl Nordström och många andra av de konstnärer som gästade Sahlströmsgården.

Om en plats ska vara intressant ska det finnas en god historia att berätta.
I Utterbyn finns det numera fler böcker av den varan. En som snart är slutsåld heter ”Konstnärsdrömmar i en värmländsk verklighet” som i bild och ord ger en fascinerande bild om livet på gården för 100 år sedan.

Men vad var orsaken att denna värmländska by blev konstens högborg under några år?

”Maten, här fanns mat och uppehälle, en bristvara för konstnärer på den tiden”, säger Bengt Sahlström.

Förutom att gästfriheten stod högt i kurs och liksom idag, finns det flera orsaker till platsens attraktionskraft. Naturen och stillheten som lockade konstnärer lockar nu turister och konferensgäster som övernattar i de nybyggda annexen.

Alg Sahlstroms

Själva Sahlströmsgården står kvar till synes orörd, fylld med konstskatter, vackra mattor, fantastiska möbler, allt ”lokalproducerat” av Sahlströmsyskonen och deras vänner.

Vid sidan av annexet och gården finns en restaurang, även den med betoning på närproducerat, samt en shop med textilier och mattor baserade på egna mönster samt kläder och annat värmländskt hantverk.

Driften av gården är ett teamwork, alla gör allt, där en ungefärlig uppdelning tycks vara att Bengt svarar för innehåll och uttryck, hustrun Ann Katrin svarar för shopen och förvaltar alla de mönster som används i nya sammanhang. Dottern Anna som återvände frän ett tjänstemannajobb i Stockholm i början av 2000-talet, har ett järngrepp om den dagliga driften.

Efter storhetstiden för drygt 100 år sedan gick Sahlströmsgården in i någon lätt Törnrosasömn, visserligen fanns allt på plats, men gården låg i turistskuggan av Rottneros och Mårbacka några mil söderut. Men när det var dags för arvskifte i slutet av 70-talet återvände Bengt och Ann Katrin till sin hemort och började sakta men säkert arbeta upp Sahlströmsgården till nya nivåer. På 90-talet tillkom restaurangen och 2010 på midsommardagen öppnade boendet med 30 rum och 68 bäddar.

Som ett komplement finns även Sillegården några mil söderut, en gammal hälsobrunn dit Ida flyttade 1915 med sin man August efter en sejour i Stockholm. Här vid Frykens strand startade Ida Sahlström pensionat och än idag erbjuds kultur, mat och boende med samma generösa inriktning som uppe på Sahlströmsgården.

En av Sahlströmsgårdens stora höjdpunkter är förstås den årliga konstrundan på våren. som konstnärerna runt Fryken var snabba att haka på när trenden spred sig från Österlen. Däremellan är det ständiga konstutställningar och Bengt Sahlströms mycket uppskattade visningar, höjer också besöksfrekvensen.

Det är inte bara konst och kultur som håller igång verksamheten. Sommaren 2006 öppnade Sveriges första skidtunnel några kilometer bort och när olika landslag står i kö för att få träna, då är Sahlströmgården det självklara logialternativet.