Rimforsa Strand

Rimforsa_8Rimforsa strand, vackert beläget vid sjön Åsunden några mil söder om Linköping, har en historia där det mesta får plats, allt från hyllade jämställdhetspionjärer till avrättade rånmördare.

Vägen ned mot den pampiga anläggningen byggnaden från riksväg 34 heter Fredrika Bremers Allé, vilket har sin historiska förklaring. Den 1 november 1907, satte sig 20 vetgiriga kvinnor vid skolbänken och skapade historia. Då startade Fredrika Bremer av de första högre utbildningarna för kvinnor i Sverige. Inriktningen var kvinnlig slöjd, trädgårdsskötsel, huslig ekonomi och småbruk. 1911 stod den nya byggnaden klar och även idag är det kvinnorna som styr. Systrarna Veronica Eriksson och Camilla Cederholm driver idag verksamheten. För Veronica var det en dröm som blev verklighet – men 15 år för tidigt!

”Jag fastnade tidigt för serviceyrket och utbildade mig inom hotellbranschen för att först arbeta som receptionist och sedan med konferenser och försäljning. Min dröm var att ha ett eget hotell när jag fyllde 40. Så blev det, men med den skillnaden att drömmen slog in när jag var 25…”, säger Veronica.

Orsaken till tidsförskjutningen heter Leif och Inga-Lill Eriksson, Veronicas och Camillas föräldrar. Det var 1999 och de var ”mitt i livet”, som man säger när det var dags att gör något annat. Efter Fredrika Bremer-eran hade Rimforsa sedan 60-talet drivits av Saab samt de senaste tio åren i privat regi. Föräldrarna Eriksson bestämde sig för att sadla om helt och köpa verksamheten.

”1999 hade jag precis tackat ja till ett lärarjobb på en receptionistutbildning, då ringde pappa och frågade ’du har väl inte sagt ja?’ Vilket jag hade….”

För banken var det ett villkor att Veronica med sin hotellerfarenhet var en del i verksamheten, så det var bara att köra igång med dubbeljobb under några år. Senare kom även systern Camilla med i företaget.

Rimforsa_2En viktig pusselbit saknades dock, matkunnandet. Men det löste sig när Daniel Blomqvist kom in i bilden. Rimforsa Strands numera mångåriga köksmästare har satt en gastronomisk touch på verksamheten som gett eko långt utanför Rimforsa. Filosofin bakom maten är rent, enkelt, inte tillkrånglat och lokalt i så hög utsträckning som möjligt.

”Johan är mycket engagerad i lokalproduktionen, exempelvis är nästan all fisk vi serverar fångad i Åsunden. Och på höstarna kommer damerna häromkring på besök med fyllda svampkorgar.”

Efter några tuffa första på på 2000-talet började verksamheten visa svarta siffror. Sedan 2005 är Veronica, vd, idag är det systrarna som äger och driver verksamheten, medan föräldrarna trappat ned och hjälper till med kringsysslor som trädgård och själva fastigheten. Några av de större förändringar som skett är att antalet privatgäster ökar och även andelen utländska gäster växer, i synnerhet under sommaren.

”Vi har ju varit en renodlad konferensgård under många år, så ett viktigt mål har varit att komplettera konferenserna med privatgäster. Rimforsa är en plats för möten och det ska kännas när man kommer in här, då vi har lagt mycket energi på att skapa rum att umgås i.”

Till vissas besvikelse saknas tv på rummet. Det är en del av Rimforsas ”mötesstrategi”

”En del familjer som kommer hit blir först besvikna, sedan upptäcker de hur mycket man kan göra tillsammans, spela spel, hitta på utomhusaktiviteter, eller bara prata med varandra…”

När Veronica beskriver sitt Rimforsa gör hon det med glöd och engagemang. Att gästen spelar huvudrollen på Rimforsa är det ingen tvekan om.

Rimforsa_4”Vi har ett löfte till våra gäster, det är att ’du är väntad*. Det är viktigt för oss, gästen är allt. Våra gäster ska hela tiden ska känna att vi är här för deras skull – inte tvärtom”.

Hur var det nu med rånmördaren? Jo ännu en historisk person har sin bakgrund på RImforsa, men på mindre ädla meriter än Fredrika Bremers avtryck.

Något år innan utbildningsverksamheten startade fanns där ett turisthotell som drevs av Johan Andersson Ander. 1910 greps han för ett brutalt rånmord i Stockholm vilket slutade med att Ander blev den siste man som avrättades i Sverige.

”Han kommer tillbaka hit och spökar ibland, när han inte spökar på Långholmen”, säger Veronica…