Dala-Floda

Dala-Floda_8Den ekologiska ”lustgården” i hjärtat av Dalarna

Dala-Floda är inte som andra svenska samhällen. För det första är det inte en by, utan flera. Sedan firar man knappt midsommar, vilket borde anses som en dödssynd i Dalarna. Men det finns en logisk förklaring till det svaga midsommarfirandet som vi får återkomma till.

Tror man att trakterna kring Siljan är det mest genuina i Dalarna, då har man inte varit i Dala-Floda. Men Carl von Linné var här och blev så förtjust att han gav Dala-Floda epitetet ”Dalarnas Lustgård”.

En ruggig januaritorsdag till trots, en bit in i 2000-talet, stämmer man in i beskrivningen. I synnerhet efter att ha svängt in i en av de sju små byarna, Syrholen. Efter lite sicksackåkande mellan rödstugorna kommer vi fram till Dala-Floda Värdshus som drivs av paret Evalotta och Per Ersson.

Dala-Floda är ett klassiskt värdshus med drygt hundra år på nacken. Värdshustraditionen ärvde man från Jonases värdshus och krögarfamiljen Bannbers som i decennier byggt upp en legendarisk träffpunkt.

Evalotta och Per tog med sig sina erfarenheter från driften av Strömsbergs säteri i Mälardalen. I flyttkartongen till Dalarna fanns även intresset för mat och trädgård med.

I Dala-Floda hade företrädarna tidigt anammat den ekologiska trenden, något som passade dem båda.

Men starten blev tuff, paret Ersson hade knappt hunnit sätta nyckeln i låset förrän USA-frossan i form av lågkonjunktur och Lehman-krasch i oktober 2008 smittade av sig till Sverige och ända bort till Syrholen.

”Konferensbokningarna försvann över en natt. Vi fick börja från början och jobba upp förtroendet från omgivningen”, säger Per Ersson.

Maten och den omgivande miljön har varsamt utvecklats sedan dess, även tillströmningen av gäster. Evalottas bakgrund som landskapsarkitekt har i högsta grad bidragit till att förvalta arvet ”Dalarnas Lustgård”. Yrkesbakgrunden och trädgårdsintresset har bidragit till att få fart på sensommarsäsongen.

”Under sensommaren är ju trädgårdarna som vackrast. Därför drog vi igång trädgårdsresan. Med Dala-Floda Värdshus som bas besöker vi under några dagar i augusti Dalarnas vackraste trädgårdar. I år gör vi det med ett slow-food-tema”, säger Evalotta.

Dala-Floda_6

Slow-food-tänket är ingen tillfällighet. Köket som var ett av de första ekologiskt certifierade köken i Sverige, är Pers hemmahamn. Lokalproducerat och ekologiskt kommer alltid i första rummet, vilket skapat en återkommande kundbas.

”Under sommaren har vi en helt vegetarisk lunchbuffé. Det är klart att det inte faller alla i smaken, men det är fler och fler som kommer tillbaka hit för att äta ekologiskt och närodlat.”, säger Per.

Dagen till ära bjuds det inte på vegetariskt, däremot på gudomligt goda lammfärsbiffar med ursprung från den intilliggande bondgården.

Just lamm har blivit lite av en specialitet, kanske just på grund av närheten till råvaran.

”Vi har en lammgryta som många gäster frågar efter”, säger Per.

Några gäster som fastnat för värdshusets mat och miljö är gruppen Mando Diao. Deras studio ligger en bit bort hemma hos en av bandmedlemmarna och under inspelningar och repetitioner är det Dala-Floda Värdshus som är basen.

Dala-Floda_5

”Det är roligt att ha dem som stamgäster, de jobbar dock mycket och sent så vi har vridit på klockan för middagar och frukostar för dem”, säger Per.

Om man nu inte har skivor att spela in finns det massor av annat att göra i Dala-Floda under hela året.

Vintertid plogas isen upp på Flosjön och värdshus-gästerna kan låna långfärdsskridskor och åka ett varv på 5-7 kilometer beroende på sträckning. Gravt golfberoende kan även testa isgolf på samma sjö.

Sommar är dock högsäsong för aktiviteter då en rad kulturfestivaler avlöser varandra inom konst jazz, opera m.m. Den som vill röra på sig kan paddla kajak, eller göra en fäbodvandring i skogarna.

Sedan var det ju det här med midsommar. I Dala-Floda firas som sagt inte midsommar mer än pliktskyldigt. Istället siktar man in sig på Komidsommar, två veckor senare. Detta har sin historiska och naturliga förklaring. Under midsommar var merparten av alla dalkullorna uppe i fäbodarna och de kom ner med korna från sommarbetet först en bit in i juli. Därför flyttade men helt enkelt midsommarfirandet. I modern tid håller man fast vid sin Komidsommar som firas en hel vecka.

Dala-Floda Värdshus är onekligen värt en omväg, som det heter i mat- och reseguiderna. Just ”omväg” blev Dala Floda över en natt 2013. Sökjätten Googles karttjänst räknade då ut att det gick tre minuter snabbare att köra från Stockholm till Sälen via Gävle.

”Vi tappade en stor del Sälenresenärerna som stannat för lunch eller övernattning”, konstaterar Per.

Långsamt har dock även den trafiken återvänt. Valet mellan ett kulinariskt besök i Dalarnas Lustgård eller en tidsvinst på tre minuter borde vara enkelt även för en tidspusslande Stockholmare.