Bodelsson by the Sea

Ekolyx i det tysta

Tystnaden. Fågelsången. Och den vidunderliga utsikten. Ja, sen är det svårt att undvika Leena Holm Bodelsson som driver just Bodelsson by the sea, ett ekologiskt boutiquehotell och B&B intill Tostberga ängar.

Läget går inte att ifrågasätta. Punkt. Huset i sig är både iögonfallande i sin fantasirikedom och undanglidande med sin gråbruna järnvitriol som matchar naturfärgerna. Lugnet är närvarande i allt, i fågelsången, vindens bris, aningen av vassen där i ögonvrån. Det är just tystnaden som gör att många gäster väljer Bodelssons by the sea som retreat. För en retreat är det.

– Jag ville skapa något för vuxna människor som vill ha lugn och ro och samtidigt bra service. Ett hideaway. Hon har lyckats. Men strävar samtidigt vidare. Tanken om ett enkelt B&B med självhushåll växte snabbt till ett litet hotell med servering. Leena Holm Bodelsson tänkte inte alls laga mat. Hon skulle ju bara ha sitt lilla B&B och dessutom är hon vegetarian.

– Men de frågade ju efter mat, så det var bara att laga. Och responsen har varit väldigt positiv, så jag kör servering också, men man får boka innan om man bara kommer hit för maten. Denna dag håller ett par från Karlskrona på att lämna huset vid lyckan intill havet. De sökte sig hit just för att här inte finns några barn. Att inte ta emot några under 15 år, om man inte hyr alla fyra rum, var självklart för Leena.

–Jag har många småbarnsföräldrar som kommer hit för att pausa lite i vardagen och hitta varandra igen. Då ska de inte behöva höra småbarnsskrik till frukosten, säger Leena. Hon driver det lilla hotellet ekologiskt och går rätt långt i sina ansträngningar. Bonden som arrenderar marken runt om har krav på sig att odla ekologiskt. Till och med morgonrockarna är av ekologisk bomull och hon tvättar med tvättnötter. Vilket tar långt tid om alla tolv bäddarna varit bokade.

– Men jag vill ha det så, så det är bara att köra på. Fyra rum, tolv bäddar. Frukost och middag för den som så önskar och på menyn bland annat viltkött från godset, Trolle Ljungby, i grannbyn. Mindre konferenser, både med eller utan övernattning, har också hittat gömstället på vägen ner mot havet. Att stället så sent som för sex år sedan var en LB-villa från 1969 går inte ens att föreställa sig. Leena har själv ritat förvandlingen och hennes man Jonas byggt.

– Jag har fått förfrågan från många arkitekter som sökt sig hit för arkitekturens skull, om jag inspirerats av Sea Ranch-husen i Kalifornien. Men nej, det hade jag ingen aning om. Det här bara fanns i mitt huvud. Och nu i verkligheten. Visst drömmer hon om en utökning och kanske blir det en ombyggnad inne i huset, där köket flyttas ner till bottenvåningen och en lounge skapas. Nu bor paret i samma hus och öppnar ibland sitt eget vardagsrum för besökare. Hon satsar på paketerbjudanden, minisemestrar, spaupplevelser och med Tosteberga ängars natur tätt intill råder ingen brist på sinnesupplevelser.

– Jag tror att de som kommer hit vill ha lugnet, men också den personliga servicen. Här blir folk sedda, jag är inte anonym utan välkomnar dem till frukosten med förnamn. Leena ser främst romantiker, naturälskare och hårt arbetande småbarnsföräldrar bland sina gäster. Många danskar har hittat dit. De uppskattar de tyska fälthararna som leker på fältet intill, det rika fågellivet och rådjuren som vilar i vassen. Men det som fångar besökarna mest är nog tystnaden. Och det är också Leenas enklaste och mest svårslagna erbjudande:
– Tystnad, det är lyx i dag.

petitstories-bodelsson-1

Mitt i naturen. Bodelsson by the sea, ett litet hotell och B&B med middagsservering, alldeles på kanten till vassängarna i Tosteberga.

petitstories-bodelsson-2

En matsal med utsikt.

petitstories-bodelsson-4

Fyra rum, med totalt tolv sängar.

petitstories-bodelsson-5

Dagens gäster, Lars och Maj-Britt Fristedt från Karlskrona i samtal med Leena Holm Bodelsson, värdesätter tystnaden och närheten till naturen.

petitstories-bodelsson-6

Poolen värms av solen och får användas av gästerna.

petitstories-bodelsson-7

Utsikten över Tosteberga ängar och Östersjöns glittrande vatten är helande.

Text: Åsa Carlsson
Foto: Peter Åklundh