Sydafrikanskt gästspel på bykrogen Österslöv 25 april http://ift.tt/1IY9Lqk

Gart Stroebel 25 april | Bykrogen i Österslöv
Garth Stroebel 25 april Nu kommer en av världens kändaste kockar direkt från Sydafrika till Bykrogen för att återigen skapa en kulinarisk tapasbuffé ihop med våra kockar. Med smaker från både det svenska och sydafrikanska köket kommer ni att få uppleva något utöver det vanliga. Vi kommer även att se…
Mer info @ http://ift.tt/1IY9Lqk

De små hotellen med de stora köken

Boka ditt eget Weekendställe! Är du dessutom medlem i Petit Points, Petit Hotels bonusklubb, tjänar du poäng för varje natt du spenderar på ett Petit Hotel. Sedan kan du njuta av gratis övernattningar på privata trevliga hotell i Sverige, Finland och hos vår samarbetspartner Ring Hotels i Tyskland.

Mer info @ http://ift.tt/1GSdUM2

Aktivitetskalender

Det händer mycket spännande på och ikring Petit Hotel – hela våren. Läs mer i vår aktivitetskalender och planera din weekend, konferens eller rundresa. http://ift.tt/1PvSo27

Aktivitetskalender

Mer info @ http://ift.tt/1PvSo27

Tuakon Takomo

Strömforsin Ruukki / Stromfors Bruk / Stromfors Iron Mill Vinttigalleriassa tulevan kesänä ennätysmäärä näyttelyitä. Tässä maistiainen tulevasta: 7.7-26.7 Seppämestari Jarkko Kaartilanmäki http://ift.tt/1aJenml

Seppämestari Jarkko Kaartilanmäki

Mer info @ http://ift.tt/1aJenml

petit stories

Så här i juletider vill vi berätta  historien om hotellet mitt i backen med Sveriges minsta lagliga bränneri- #Buustamons Fjällgård#

Uppe i Åres vindlande backsystem är det lätt att välja den västra vägen ner efter några timmar i puckelpistar och branter. Långsvängen från Åreskutan och ner mot byn. Halvvägs ner när de första timmarnas skidåkning gör sig kännbara i fötter och knän, dyker en skylt upp, ”Buustamon”. Hundra meter senare dyker det upp som en hägring, en liten fjällstuga med mat, logi, badtunnor och till och med en egen snapsfabrik (mer om den senare).

För alla som satt sin fot i en pjäxa i Årebackarna är Buustamon ett begrepp. Verksamheten som funnits sedan 50-talet har växt från våffelstuga till respekterad restaurang med boende. Den genuina känslan sitter bokstavligen i väggarna. Och för varje meter det ”nya” Åre klättrar uppför fjällmassivet med än mer spektakulära byggprojekt blir Buustamon allt mer unikt då det står för ett liv i fjällen som det var förr.

De som ser till att Åres högst belägna hotell får utvecklas i sin egen takt är systrarna Lotta och Jeanette Florin.

Nästa år blir det 25-årsjubileum.
”Jaa”, säger Lotta Florin och ser lätt chockad ut. ”Vi har hållit på i 24 år…det hade ju aldrig gått om man inte tyckt att det var roligt. En orsak till att vi behållit entusiasmen är nog att det rent operativt är ett säsongarbete. Har man känt sig trött i slutet av säsongen så är man ändå laddad när det är dags att öppna upp på hösten.”

Det är Lotta som har det ansvaret på plats, Jeanette är uppe med jämna mellanrum och coachar och bidrar med idéer. På sommaren är det tvärtom. Då är det Lotta som kan backa upp Jeanette när hon driver Dykarbaren, populärt tillhåll i Sandhamn sedan något decennium.

Buustamon är från början ett projekt som fjällguiden Gunnar och hans hustru Anne-May Kilgren drog igång på 50-talet när de lät frakta upp en stuga upp på fjället för att kunna servera våfflor. Ett fungerande koncept skull det visa sig. Ganska snabbt hittade skidturisterna dit, Några som förälskade sig i platsen till den graden att de övertog verksamheten var familjen Florin. Pappa Jan slog till när Anne-May, ville sälja.

”Jag hade ju tänkt jobba med ekonomi, gick sista terminen på ekonomlinjen, så det blev helt klart en annan inriktning.”

Engagemanget för mat och intresset för ekonomi kanske är hemligheten bakom framgångsreceptet. För rent företagsekonomiskt är ett hotell dit man inte kan komma med bil och med ett begränsat antal bäddar (36) kanske inte den mest givna formeln, men praktiken fungerar det alldeles utmärkt.

”Våra gäster har en annan förväntansbild jämfört med när de checkar in något av de mer uppgraderade fjällhotellen. Man förstår att vattnet kan ta slut och att elen kan gå. Det är också en del av livet med att bo på fjället. Men vi behöver fler bäddar för att klara trycket under högsäsong och det är fokus för oss nu”.

Förutom hotellgäster och skidturister är restaurangen välbesökt av både privatpersoner och företag som körs upp med Buustamons egen bandvagn kvällstid.

”Ett besök på Buustamon, blir en naturlig programpunkt i konferensprogram när man vill uppleva det mer genuina fjälllivet och maten.

Åre i största allmänhet har de senaste åren fått ett avbrott i sin törnrosasömn sommartid då barmarksaktiviteter tar över. Även på Buustamon ökar tempot sommartid från juli och framåt.

”Vi försöker satsa på aktiviteter som är i harmoni med vår verksamhet, inte så mycket action, mer lugna fjällvandringar och njuta av naturen.”

Ett exempel på sommaraktivitet som har ökat i popularitet är Skutrundan, där man vandrar mellan tre hotell, varav Buustamon är ett och njuter av natur och god mat.

”I sommar kommer vi att utveckla fler koncept som bygger på matupplevelser. Vi kommer erbjuda vandringar med bland annat hjortronplockning och svampplockning där man har möjlighet att vara med och koka sin egen sylt eller tillreda egen svamp, avnjuta del av det under middagen men också få med en burk som minne hem. Vi riktar oss mot kompisgäng, den moderna barnfamiljen men även konferensgrupper som söker något speciellt.”

Men hur var det nu med bränneriet? Pappa Jan Florin, avled för några år sedan men hann bli lite av en legend i Åre och i svensk turism på grund av sin drivkraft och sina idéer. Ett av hans stora projekt var att få tillverka sin egen snaps uppe på Buustamon.
”Pappa ville Jan utmana byråkratin, reglerna hade börjat luckras upp gällande monopol av spritillverkning och han tyckte att det var kul med utmaningar. Han hänvisade också ofta till historien om att förr gjorde varje anrikt värdshus sitt eget brännvin. Vi döttrar tyckte det var skönt – då hade han något att fokusera på och vi kunna driva restaurangen på vårt sätt. När han sedan fick tillståndet efter två år trodde vi inte det var sant och nästa följdfråga blev; Hur gör man? Att han sedan torrkokade sin första bränning och höll på att spränga oss i luften – det har vi nästan glömt!

Ett omöjligt projekt som han inte bara gjorde möjligt, det har blivit en lokal framgång. Snapsarna Buustasup och Hojt kan förstås avsmakas på restaurangen, eller i bränneriet i källaren, men de finns också i systembolagets beställningssortiment.

 

Jag bor så klart på Petit Hotel

Jag bor ofta på hotell.  Har bott på många i mer än 40 år och fått ett sundare perspektiv  på hur jag vill bo när jag inte är hemma.

Dessutom har jag en massa medlemskort och kan jämföra boende mot boende.

 

När jag reser privat vill jag bo personlig och jag vill INTE känna igen mej när jag vaknar. Det är ju det som är det trevliga, att vakna upp på ett unikt litet personligt hotell där inget liknar de stora kedjorna, där frukosten skiftar efter ägarens humör och där rummen är unika och man får den där personliga kontakten och man  ändå känner sig privat.

 

När jag reser i tjänsten vill jag bo bra , äta god mat, känna mej omhändertagen och  bli lite vippad.

 

När jag reser med teamet på konferens vill jag att alla ska kunna mötas, ingen smita iväg  på stan till ett annat ställe, skapa en sammanhållning,.

 

Då väljer jag såklart Petit Hotel från Simrishamn i söder till Abisko i norr och   hotell i Finland från Helsingfors till Levi. Alla privatägda. Små hotell ked stora kök.

 

Vi förädlar hela tiden vårt hotellconcept och anpassar vår medlemslista  efter hur vi själva längtar efter  och upplever hotellvistelser och upplevelser kring hotellen. Nu finns två nya spännande energiska entreprenörhotell med på vår karta- Abisko Mountain Lodge och HotellMagazin1 På Gotland . Se dem gärna på vår hemsida www.petithotel.se

 

Under årens lopp har det blivit en hel del resor över Östersjön till Finland. Med båt och med flyg. Nuförtiden sparar man in en hel timme på hemvägen med flyget. Det betyder att man kan korsa Östersjön 5 gånger på 2 timmar!!Fast det är ju inte så jätte kul att sitta där uppe och missa allt man kan göra där nere.

Den Finländska landsbygden är värd att upptäcka. Här finns allt från alla sorters naturupplevelser till kulturupplevelser, historia och god mat. Söker man skidåkning av världsklass, sandstränder och sköna bad, gourmetweekends eller bara vara i charmiga omgivningar med trevligt bemötande kan Petit Hotel nu presentera 11 medlemshotell i Finland. Från norr till söder. Ibland minst lika exotiskt som att resa till andra sidan jordklotet men bara en timme bort.

I veckan besökte jag Westerby Gård, vars kökschef Sebastian Malm var en som hjälpte Finska lagets Matti Jämsén till femte plats i Bocuse Dór häromdagen. Bra mat här och på alla andra Petit Hotellen. Alla unika och värda ett besök.

Själv flyger jag tillbaks snart igen, kanske för en rispirog med äggsmör till frukost, mums.

Nu ÄR det vår

1662211_715029828547338_6674732082702090181_nDet var ett jäkla tjat om våren, men nu ÄR det vår det har jag bestämt.  Sitter i arbetsrummet och planerar sommaren Tiden flyger iväg, jag har bråttom, har inte tid. Reser i tiden fram och tillbaka. Att ta mej tid har blivit en lyx som jag behöver planera. Det tar tid. Men vad är tid? En evighet för mej känns som sekunder för en annan.

Besökte ett av våra medlemshotell i veckan. Där rådde lugnet före stormen . En mellansäsong som gav oss lugn, tid för eftertanke, reflektion. Vilken lisa att bara vara, få egen tid, bli ompysslad av omtänksam personal i en avstressande miljö. Och uppleva våren förstås.

Glad Påsk!

Påsken i skåne

 

image001

 

Bästa tiden att vara i Skåne är påsken, nästan, för då går konstnärsrundan och den är startskottet för säsongen.

Alla små mysiga kaféer, restauranger, hotell,  och affärer öppnar upp. Gallerierna har fullt upp och konstnärer ställer ut precis överallt.

En del hävdar att  konstnärsrundan startade i Gislöv. Där verkade Helge Lundström som var en av initiativtagarna till just Konstnärsrundan. Helge var också den konstnär som drog igång Äppeltavlan i Kivik, som numer görs av hans dotter Emma Karp Lundsröm.

Den är det också värt att åka och betrakta -i September.

Vårkänslor ger reslust

Just nu skulle jag inte ha något emot att vara en trana eller en svan.

Komma flygandes från sydliga breddgrader, se ett spirande landskap

under mej och dag för dag ta mej norrut genom Sverige.

Jag skulle älska att se den Svenska kusten dyka upp och ta en sväng

över Simrishamn,   Gislöv, Yngsjö, Höör, Österslöv, Tosteberga,

Ljungbyhed. Alla dessa fantastiska små orter i Skåne som har ett

gemensamt. De har ett Petit Hotel!

Sen skulle jag avundsjukt titta in genom fönstren och betrakta den

gemytliga andan, den goda maten. I det läget bytte jag gärna till

människa igen . Boka  en övernattning med en god middag, låta mej bli

omhändertagen, innan jag fortsätter färden norröver.

Skåne . När våren spirar. Vilket landskap, vilka möjligheter, vilka

färdigheter.

IMG_11481