Nu ÄR det vår

1662211_715029828547338_6674732082702090181_nDet var ett jäkla tjat om våren, men nu ÄR det vår det har jag bestämt.  Sitter i arbetsrummet och planerar sommaren Tiden flyger iväg, jag har bråttom, har inte tid. Reser i tiden fram och tillbaka. Att ta mej tid har blivit en lyx som jag behöver planera. Det tar tid. Men vad är tid? En evighet för mej känns som sekunder för en annan.

Besökte ett av våra medlemshotell i veckan. Där rådde lugnet före stormen . En mellansäsong som gav oss lugn, tid för eftertanke, reflektion. Vilken lisa att bara vara, få egen tid, bli ompysslad av omtänksam personal i en avstressande miljö. Och uppleva våren förstås.

Glad Påsk!

Påsken i skåne

 

image001

 

Bästa tiden att vara i Skåne är påsken, nästan, för då går konstnärsrundan och den är startskottet för säsongen.

Alla små mysiga kaféer, restauranger, hotell,  och affärer öppnar upp. Gallerierna har fullt upp och konstnärer ställer ut precis överallt.

En del hävdar att  konstnärsrundan startade i Gislöv. Där verkade Helge Lundström som var en av initiativtagarna till just Konstnärsrundan. Helge var också den konstnär som drog igång Äppeltavlan i Kivik, som numer görs av hans dotter Emma Karp Lundsröm.

Den är det också värt att åka och betrakta -i September.

Vårkänslor ger reslust

Just nu skulle jag inte ha något emot att vara en trana eller en svan.

Komma flygandes från sydliga breddgrader, se ett spirande landskap

under mej och dag för dag ta mej norrut genom Sverige.

Jag skulle älska att se den Svenska kusten dyka upp och ta en sväng

över Simrishamn,   Gislöv, Yngsjö, Höör, Österslöv, Tosteberga,

Ljungbyhed. Alla dessa fantastiska små orter i Skåne som har ett

gemensamt. De har ett Petit Hotel!

Sen skulle jag avundsjukt titta in genom fönstren och betrakta den

gemytliga andan, den goda maten. I det läget bytte jag gärna till

människa igen . Boka  en övernattning med en god middag, låta mej bli

omhändertagen, innan jag fortsätter färden norröver.

Skåne . När våren spirar. Vilket landskap, vilka möjligheter, vilka

färdigheter.

IMG_11481

Regn & Rusk

Regn och rusk, 7 grader kallt på natten, 5 grader varmt på dagen, solblandat regn….Hu vad svårt att välja kläder. Min kappsäck är oftast två. Men nu har jag bestämt mej; Vi kommer dit, äter gott, stannar inne, myser vid brasan, sover länge, äter frukost, läser en bok, beställer massage, lite spa, en lättlunch, eftermiddagskaffe, mys och bara vara.

Reskläder, myskläder och en middagsblåsa! 

Sagt och gjort- vi ses på Petit Hotel!

 

Mitt vinterland.

 

Hela landet är snötäckt. Vitt, ljust och fantastiskt vackert.
Tänk vilka möjligheter vi har. Vad priviligerade vi är. Vi kan stå på skidor från Skåne i söder till nordligaste Sverige och Finland.
Inte undra på att så många av oss är skidfantaster, längdåkning, snowboard, utför, hopp, skidlöpning och scooterkörning samlar oss.
Snart är det dags för Vasaloppet också, hur många ligger inte i startgroparna och tränar för det idag.
På Petit Hotellen Buustamons Fjällgård i Åre, Storsätra Fjällhotell i Idre, Levi Holiday Stars i VM orten Levi, Eriksgårdens Fjällhotell i Funäsdalen och på Hotell Isosyötä i Finska Lappland tar man varje år emot både proffs och glada fritidsåkare. Och i är när hela Norden ligger snöklädd finns det härliga backar och längdspår ända ner i Skåne och Halland!

En ö är mindre än en kontinent och större än en holme.

Petit Hotel har fyra medlemmar på ö,

 

 Visby Börs, Björholmens Marina,Ulvö Hotell och Verkö Slott.

Man skulle kunna säga att vistelsen där är resan värd precis lika
mycket som resan dit är vistelsen värd. Beroende av säsong erbjuds
svävare, scooter, båt, helikopter eller flyg- och sen vips är man på en
fantastisk ö med massor av möjligheter och aktiviteter som gör det lätt
att få inspiration och kraft till nya idéer och tankar.

På Gotland som är Sveriges största ö, finns Sveriges hemligaste hotell,
Visby Börs,. I gränden lyser lampan grönt när baren är öppen och
innanför dörrarna väntar ett litet exklusivt hotell med 8 sviter i
sekelskiftesstil.

Till Tjörn och Björholmens Marina går det att ta sig med bil. Här är
avslappnat och lugnt och man badar gärna i den svanenmärkta bastun.

Till Ulvö Hotell på Ulvö i Bottenviken kommer man ofta bara för maten
och miljöns skull och inte att förglömma är att Ulvön är hemort och
ursprung för surströmmingen.

Verkö Slott i Storsjön utanför Östersund har fascinerat många, den
vackra oförstörda naturen, stillheten och möjligheten till så många
naturupplevelser.

Att vistas på en ö ger en extra dimension, det är som att lämna Sverige
men ända vara kvar.

En vit vinter

 

Vi som firade jul i Dalarna fick ingen vit jul i år, men hade vi planerat helgerna lite högre upp i landet kunde vi ha njutit av den.  I Åre öppnade liftarna ovanligt sent, bara någon vecka före jul.

I och för sig är Petit Hotel´s  Buustamons Fjällgård, mitt i  backen 732 möh, lika härlig att besöka även utan snö och vid alla årstider. Sist vi var här badade vi i utomhusbad i röda Buustaluvor och smakade på Buusta snaps från eget bränneri, och så njöt vi av den goda maten förstås. Goda jämtländska råvaror.

Årets apetitare

 

Årets ápetitare
2013 har varit ett speciellt år för Petit Hotel, vi har firat 10 år och har idag 39 härliga ställen i Sverige och 10 i Finland som är medlemmar i nätverket.
Pelle och jag som driver Petit Hotel reser runt och besöker medlemmar och nya potentiella medlemmar. Det blir många hotellnätter, många frukostar och en och annan middag på hotell under året.

Ett av hotellen vi är speciellt glada i att besöka är Stora Hotellet Bryggan i Fjällbacka, som för övrigt utnämndes till Årets ápetitare. Här känner vi oss alltid välkomna och det finns massor att upptäcka. Vi har gått i Camilla Läckbergs gränder, klättrat upp för klippan där Ronja Rövardotter spelats in, gått under Kungsklippans stenbumling, guidats till ostronbankar och Ingrid Bergmans ö. Och ätit skaldjur! Och bara varit, suttit och tittat ut över myllret av båtar.

”Årets ápetitare är en utmärkelse där fler hotell nomineras och vinnaren till slut väljs av medlemmarna själva. #Stora Hotellet Bryggan i Fjällbacka# fick priset 2013 för att de med hårt och konsekvent arbete utvecklat sin verksamhet på ett förtjänstfullt sätt utan att göra avkall på service och kvalitét.

Susanne och Peter som startade verksamheten med café och restaurang och efterhand byggt till rum och nu tagit över även Stora Hotellet är beviset för att hårt arbete, värdskap och kvalitetstänk lönar sig.
.
Ett Petit Hotel som vi är stolta över!

Älskade julbord

Som flitig restauranggäst blev det många julbord och senare som ägare av egen restaurang där julbordet förbereddes redan i slutet av november och jag såg mer än 30 julbord dukas fram varje år, fick jag nog. Jag bestämde mej för att aldrig äta ett enda julbord före julafton hemma.

Men det finns numer undantag. Ställen dit jag längtar för den fina julutsmyckningens skull, doften av granbarr och goda hemlagade sillar, julmusik i bakgrunden, efterrätterna och den supervänliga personalen. I Petit Hotel är vi bortskämda med de här ställena där man känner sig omhändertagen och nästan som hemma.

Dala – Floda Värdshus lockar alldeles speciellt i år med ekologiskt julbord och kravmärkta varor. I en speciellt genuin Dalamiljö dessutom.

Affärslunch på ett ”petit hotel”

Igår var vi på lunch. När vi jobbar på hemmaplan blir det oftast bara smörgås och kaffe. Idag hade vi besök från Storstan och ville visa upp det finaste vi har i vår by – Dala Husby Hotell och Restaurang. Tänk att få berätta att nu ska vi gå till en av de allra bästa restaurangerna i Sverige, den ligger 20 mil från Stockholm i en by vid Dalälvens strand med 300 innevånare. Kocken påDala Husby Hotell heter Viktor och han lagar mat med hela sitthjärta, med sitt smaksinne  och med sin syn..
 
Viktor är Dalmas och har vänt hem efter att ha jobbat med Melker Andersson på F12. Viktor är beviset på att det finns bra krogar och bra mattänk utanför storstaden. Restaurangen är klassad i Mästarklass i White Guide. Hade Dala Husby Hotel & Restaurang  råkat finnas i Stockholm eller Göteborg hade de fått en stjärna. Minst. Det tycker jag och många med mej. Vi som bor i byn är stolta och glada. 
 
Väl värt en resa  stod det i White Guide. Två timmar från Stockholm, en timme från Västerås eller Gävle.